Ter ere van 50 jaar Stanley Kubricks 2001: A SPACE ODYSSEY, zal Warner Bros. Pictures een ‘niet-gerestaureerde’ 70mm print van deze baanbrekende en epische sciencefiction-vertelling vertonen tijdens het 71ste Cannes Film Festival. 2001: A SPACE ODYSSEY wordt gezien als een van de beste films van de 20ste eeuw en zal vanaf 31 mei 2018 in de Nederlandse bioscopen worden uitgebracht, in 4K en 70mm.

De wereldpremière zal plaatsvinden op 12 mei 2018, als onderdeel van het Cannes Classics programma en wordt voorafgegaan door een inleiding van de bekroonde filmmaker Christopher Nolan. De première zal worden bijgewoond door familieleden van Stanley Kubrick, waaronder zijn dochter Katharina Kubrick, en zijn medeproducent en zwager Jan Harlan.

Voor het eerst sinds de oorspronkelijke release zijn er nieuwe technieken aangewend die gebruikmaken van het originele negatief. Het gaat hier om een fotochemisch proces en er is geen sprake van digitale trucs, remastering of een herziene montage.
Deze ‘niet-gerestaureerde’ print laat de kijkers van nu hetzelfde beleven als de kijkers van 50 jaar geleden.

Nolan is sinds jaar en dag een groot bewonderaar van de overleden Amerikaanse auteur en heeft nauw samengewerkt met het team van Warner Bros. Pictures bij het masteren.
 
Christiane Kubrick zegt: “Ik ben verrukt dat 2001: A SPACE ODYSSEY opnieuw wordt uitgebracht in 70mm en dat Cannes juist deze film heeft uitverkoren. Als Stanley nog had geleefd, was hij absoluut een groot bewonderaar van de films van Christopher Nolan geweest. Dus namens Stanley’s familie danken wij Christopher voor zijn medewerking aan deze film.”

Nolan zegt op zijn beurt: “Een van mijn vroegste herinneringen aan film is Stanley Kubrick's 2001: A SPACE ODYSSEY, in 70mm, die ik samen met mijn vader zag in Leicester Square Theatre in Londen. Het feit dat ik de kans heb gekregen een nieuwe generatie hetzelfde te laten beleven als ik toen, en dat ik de film mag introduceren, zie ik als een voorrecht en een grote eer.”

Nolan zal ook deelnemen aan een Cannes Masterclass op zondag 13 mei, waarbij hij zal discussiëren over zijn bejubelde filmografie en zijn passie voor het werk van Stanley Kubrick.

Ter ere van dit jubileum zal Warner Bros. Home Entertainment in het najaar van 2018, 2001: A SPACE ODYSSEY uitbrengen in 4K-resolutie met HDR en geproduceerd in samenwerking met Christopher Nolan.

Met 2001: A SPACE ODYSSEY verlegde regisseur Stanley Kubrick de grenzen op het gebied van films maken en werd hij een van de meest revolutionaire en invloedrijke filmmakers aller tijden. De film werd voor het eerst uitgebracht in 70mm op 4 april 1968 en tartte de verbeelding van critici en publiek op een wijze die tot op de dag van vandaag nagalmt.

De bekroonde regisseur, schrijver en producent Christopher Nolan kreeg onlangs twee Oscar®nominaties, voor Beste Regisseur en Beste Film, voor zijn ervaringsgerichte film Dunkirk, die in juli 2017 o.a. in 70mm werd uitgebracht. Andere films die hij heeft gemaakt zijn Interstellar, Inception, de Dark Knight-trilogie, The Prestige en Memento, waarvoor hij zijn eerste Oscar®nominatie kreeg, voor Beste Originele Scenario.
 
Vanaf 31 mei 2018 te zien in de bioscoop, in 4K en 70mm